Още преди седмици се заговори за българска ваксина срещу коронавируса . Днес

...
Още преди седмици се заговори за българска ваксина срещу коронавируса . Днес
Коментари Харесай

Доц.Петрова от БАН: Коронавирусът не е от Китай! Имаме прототипна ваксина, ще е достъпна за всички

Още преди седмици се заприказва за българска ваксина против коронавируса . Днес това удостовери и доц.Пенка Петрова , шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

Ето още какво разкри тя за произхода на вируса и другите му варианти:

Българската ваксина против COVID-19 се основава доста бързо и няма връзка с протичането на болестта. Това сподели в предаването „ Референдум “ по Българска национална телевизия доцент Петрова. На 45-ия ден към този момент имахме прототипна ваксина. Учените работят доста бързо, дългото време не е поради създаването на имунизацията, а поради дългото ѝ изпитване, съобщи тя.

Доц. Петрова посочи, че имунизацията се създава с финансирането от френския институт „ Пастьор “. В предварителния контракт сме изявили предпочитание имунизацията да остане български патент. В създаването ѝ вземат участие Медицинският университет и Софийският университет, разясни тя. Ваксината ще остане българска и ще е налична за всички. Тази ваксина ще сътвори стремежи публичен имунитет, увери директорът на Института по микробиология към Българската академия на науките.

Тя изясни, че сега в света циркулират три варианта на новия ковид – А, В и С. Доц. Петрова разкри, че истинският вариант А не е зародил в Китай, а в Австралия и след разновидност отишъл в китайския град Ухан.

Щам В заразява цял Китай и цяла Азия. Оригиналният вариант А е най-разпространен в Австралия и в Съединени американски щати, а от китайския вариант В се е появил третият вариант – С, който заразява цяла Европа, посочи тя.

По думите ѝ сега в света има други осем разновидности на COVID-19, които още не може да се дефинират като варианти. Има опция да се появят още варианти, разяснява доцент Пенка Петрова. Тя уточни, че относително леката картина на пандемията у нас се дължи на навременните ограничения и на БЦЖ ваксинираното население.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР